Visste du att ett spabad kan bränna kalorier? Det bidrar dessutom till minskat stress, oro och god hälsa i allmänhet. Att installera en badtunna hemma låter kanske som något för den riktiga livsnjutaren, men det är också för den som vill värna om sin hälsa. Faktum är att forskarna har kommit fram till att en ordentlig spasession med bastu är lika bra för pulsen och blodcirkulationen som ett träningspass.

Få protesterar nog när man påstår att ett spabad är ett mycket bra sätt att finna avkoppling på. Vi känner alla till den speciella känslan som går genom kroppen när man sänker ner sig i ett varmt upphettat bad. Nu finns det också forskning som visar att spabadet bränner kalorier. Faktum är att en härlig och avkopplande stund i badkaret bränner lika mycket kalorier som en promenad – dessutom bidrar det till bättre blodcirkulation och sänker blodsockret. Inte övertygad? Fortsätt läsa.

Spabad är mer än bara njutning

Inte nog med att ett upphettat bad bidrar till ökad puls och bättre blodcirkulation. Följande saker listas som hälsofördelaktiga konsekvenser av ett spabad:

  • Det är antiinflammatoriskt
  • Kanske inte ett fullgott alternativ, men definitivt ett komplement till träning
  • Mycket bra källa till avkoppling
  • Det tar bort stresshormoner

Det skadar kanske inte att det bidrar till en romantisk atmosfär, öppnar upp porer och annat som du sedan kan peela bort? Och för den som inte tänker bada i vatten kan man ju alltid fylla badet med något annat. De flesta av oss tänker sig kanske någon form av välgörande lera. Men det finns de som tänker fylla badtunnan med öl istället. Som tur är behöver man inte gå så långt, utan det kan räcka med att man hettar upp vattnet ordentligt och kanske sätter igång någon bra musik.

För den som inte är helt övertygad än kan den läsa om alla fördelarna här. Där redovisar man de finska forskare som har vetenskapliga belägg för att hävda att bastubad och spa höjer din puls till den nivå du får av att träna. Man har använt sig av 102 försökspersoner.