Många svenskar har en varmvattenberedare hemma och även om den har många fördelar, finns även nackdelar. Precis som med de flesta elektriska apparater finns nämligen en viss brandrisk, som är svår att skydda sig från.

brinner-hus

Har man en varmvattenberedare hemma kan det vara värt att installera ett hemlarm. Det är nämligen så att dessa varmvattenberedare blivit hett stöldgods och många tjuvar riktar in sig just på denna när de gör inbrott. Mer om detta kan man läsa här. Men det är inte bara inbrott som man måste skydda sig ifrån om man äger en varmvattenberedare. Det finns även en viss risk för att den börjar brinna.

Många bränder

I de flesta lokaltidningar har det rapporterats både en och två gånger om varmvattenberedare som tagit eld och orsakat stora husbränder. Man kan exempelvis läsa i en utav tidningarna att det av okänd anledning började brinna i elektroniken i en beredare, som gjorde att hela huset fylldes med rök. Man kallade dit räddningstjänsten som bröt elen till beredaren och sedan fick man vädra ut huset med fläktar. Turligt nog blev det inga större brandskador den här gången och ingen människa kom heller till skada eftersom branden upptäcktes tidigt.

Värre vart det när en brand orsakades av en varmvattenberedare i Vadstena. Då blev branden fullt utvecklad och en kvinna omkom av rökskador. Övriga lägenheter i bostadshuset ska ha klarat sig utan större skador men den drabbade lägenheten blev totalförstörd. Branden utvecklades förmodligen under tiden kvinnan legat och sovit och hon hade därför ingen chans att upptäcka den i tid.

Måste göra kontroller

Det finns egentligen inte så mycket man kan göra för att undvika att en varmvattenberedare börjar brinna. Det man kan göra är att underhålla den och låta en expert titta på den då och då. Detta är speciellt viktigt om beredaren börjar låta eller bete sig konstigt.