Att ha ett eget hus är något väldigt speciellt för många. Du har en egen egendom som du inte delar med någon annan. Inga grannar vägg i vägg. Ingen som bestämmer hur din trädgård och ditt hus ska se ut, förutom du själv. Frihet och ägande. Fråga vilken Amerikan som helst, det är viktiga värderingar. Dock finns det en hel att tänka på när du ska köpa hus. Och likaså finns det en hel del att tänka på när du är husägare. Vi kommer med några matnyttiga tips till blivande och nuvarande husägare.

Ekonomin

Att köpa hus är ingen enkel affär ens i köpfasen. Lån, amorteringar, räntor, topplån och finansiering är alla ord som förekommer i en husaffär. Det kan vara väldigt mycket att hålla reda på, därför har vi två tips varav vi tycker det ena egentligen är bättre än det andra, men du får välja själv. Det första alternativet är att läsa på själv. Informationen finns. Exempelvis på nätet. Diverse banksajter har tips och råd. Även dagstidningar kan ha matnyttiga artiklar, se exempelvis den här för några enkla tips från några riktiga experter. Och egentligen är det ju inte så svårt att lära sig. De ovanstående orden vi rabblade upp är alla ganska enkla att förklara och förstå. Problemet är tiden det tar att lära sig. Tiden som inte alla har. Och att det måste bli rätt. Missförstår du något är det inte som att du får något poäng mindre på ett prov. Istället kan du bli bestraffad ekonomiskt. Att inte förstå den ekonomi man ger sig in är dumt, faktiskt väldigt dumt. Du bör vara helt säker innan du tar ett lån. Och där kommer vi in på vårt nästa råd. Skaffa professionell hjälp. Att köpa, eller sälja, ett hus med hjälp av en bra mäklare, som den länkade ovan, är både mycket enklare och tryggare. Du får hjälp och stöd med att göra en bra affär gällande allt från finansiering till husets kvalitet. Och du kan ställa frågor under tiden, vilket i sig kan vara guld värt.

Huset i sig

Nästa steg är att ha koll på huset i sig. Exempelvis hur det värms upp, vilket naturligtvis ligger oss varmt om hjärtat, men även annat. Följ vår lilla checklista nedan för några saker som är värda att kolla upp.

  • Har huset renoverats och i så fall när? Kommer du att behöva renovera det? Räkna i så fall med det i priset. Oftast är det kök och badrum som behöver ses över ordentligt.
  • Se över om huset har krypgrund eller så kallad husgrund. Denna kan ofta vara fuktskadad och då vara grogrund för alla möjliga sorters problem. Det är ofta en väldigt bra idé att ha med sig en professionell besiktningsman eftersom sådana fel knappast är enkla att upptäcka med blotta ögat.
  • Uppvärmningen av huset. Har det en bra varmvattenberedare, om inte, måste du köpa en? Hur täta är fönster och dörrar? El- och uppvärmningskostnader på hus kan bli riktigt dyrt.
  • Med en besiktningsman kan du även se över saker som väggarnas och takets kvalitet och liknande. Även sådana saker som att måla utsidan av väggarna bör beaktas då det kan vara dyrt eller åtminstone tidskrävande. Husets allmänkondition är en viktig faktor helt enkelt.