Det finns olika typer av värmepumpar som alla kan bidra till att du får ett behagligt klimat inomhus. Det bästa med dem är att de nya modellerna är mycket klimatvänliga och driftsäkra. Du sparar in på elräkningen och bidrar också till minskad användning av fossila bränslen.

För att installera ett värmesystem bör du jämföra offerter på hantverkare Stockholm, en mycket bra sajt som ger övergripande blick på hantverkare i närheten av där du bor. Då behöver du inte leta själv utan kan lugnt låta dem göra det åt dig.

Olika typer av värmepumpar

Det finns en del variationer när det kommer till värmepumpar men alla drivs av solenergi i grund och botten. Luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump hämtar naturligt varm luft som finns i utomhusluften. Sedan omvandlar mycket känslig vätska den varma luften och hettar upp det via en reaktion inne i värmepumpen. Det är ett mycket smart system och kan hämta naturlig varmluft även om det är minusgrader. De riktigt bra modellerna kan skapa värme ända nere på -30 grader.

Luft/vattenvärmepump kopplas till ditt radiatorsystem och skapar varmvatten som förs genom värmesystemet i ditt hus, medan luft/luftvärmepumpen är mer praktisk för det lilla huset. Det är vanligt bland svenskarna att installera luft/luftvärmepump i sommarstugan, för att minska elkostnaderna och sitt klimatavtryck.

Det finns också bergvärmepump, som fungerar ungefär likadant. Den hämtar istället naturlig värme från marken, alltså lagrad solenergi djupt nere i jorden. Det här är en betydligt mer omfattande installation och kräver också att du får godkännande från din kommun. Vissa områden kräver djupare borrning medan andra platser har lagrad energi mer ytligt i marken. Det beror helt enkelt på de geologiska förutsättningarna.

Fördelar med att installera värmepumpar

Fördelarna med värmepumparna är framförallt att du blir mindre beroende av stigande elpriser. Prognoserna talar för att elpriserna kommer höjas mycket den kommande perioden. Det kan du även läsa om här. Att installera en värmepump gör att man inte tvingas anpassa sin levnadsstandard efter faktorer du inte kan rå för själv.

En mycket bra fördel är att värmepumparna är bättre för miljön än annan energi, eftersom du minskar ditt beroende av fossilt bränsle. Den energi du hämtar med en värmepump finns redan naturligt lagrad i naturen. En tredje fördel är förstås att du blir mer självförsörjande. Det ska inte nödvändigtvis blandas ihop med rent ekonomiska fördelar med att installera värmepump, men också känslan av att man kan försörja sitt eget hushåll och därmed slippa externt beroende. Många ser det som en fördel i sig.

En annan god fördel är att luftvärmepumparna också kan fungera som AC. Under sommarens hetaste dagar kan den alltså ställa om till att kyla ner istället! Det gör att du slipper armbåga dig fram i affärerna under värmeböljan och tvingas betala ockerpriser för fläktar (vi minns väl alla värmeböljan 2018?)

Se till att välja en hantverkare som är specialiserad men för ett rimligt pris. Det finns massvis med företag därute, så jämför alltid offerter innan du bestämmer dig för en hantverkare.

Här kan du få några fler goda råd om du tänker installera en värmepump. Glöm inte att du kan dra av installationskostnaderna på ROT.