Utan vatten dör vi, men det kan också vara alla husägares värsta mardröm. Är man ny ägare av huset så är det definitivt riskfyllt att inte göra en riktig besiktning med korrekta instrument. Att bara gå in i ett hus och förlita sig på det man ser kan vara det som stjälper dig. Fukt kan man inte se med blotta ögat och ett läckage bakom väggen är definitivt omöjligt att se.

Det finns mycket att tänka på när man köper hus och en hel del fällor att undvika när det är dags för renovering och liknande. Våtrum är alltid en risk både vid renovering och att installera nya badrumsmöbler. Ett hål i ledningen i väggen kan nämligen leda till något betydligt större och värre. Det är därför smart att alltid göra en checklista över alla saker som måste kontrolleras vid en besiktning och dessutom med rätt verktyg. Försäkringar är en bra sak att kolla upp innan man skriver några som helst kontrakt. Är det så att huset har renoverats nyligen så måste ni se på papper att det var utfört på rätt sätt. Det finns flera som i efterhand har fått sig en ordentlig läxa och en av dessa var familjen Leijon som hittade fukt med sin fuktmätare. Detta skedde efter att hantverkarna anlagt deras hus på fel sätt.

Saker att kontrollera

När det gäller husköp så är det helt klart en besiktning som är det absolut viktigaste. Bra att tänka på då är att man tar in en professionell besiktningsman och se till att alla utrymmen kontrolleras:

  • Badrum är ett givet våtrum som alltid ska kontrolleras noggrant. Här handlar det om att använda fuktmätaren på alla ställen som ofta samlar vatten. Exempel på sådana ställen är väggar och golv, men också brunnen. Är det en tillräckligt gammal brunn så kan det bli en del läckage.
  • Köket är helt klart ett våtrum och ska undersökas med fuktmätaren, här har vi en del rör och liknande som kan spricka. Det kan även sitta i väggen så att man inte märker av läckaget heller fören det har blivit försent. Men en fuktmätare kan man fånga upp det hela i ett tidigt skede.
  • Ta en extra koll på vinden och i stommarna, det kan hända att fukten stigit upp vid konstruktionsfel och det värsta är om huset börjar mögla.