När du söker efter en hantverkare då du ska renovera ditt hus eller göra en tillbyggnad så finns det gott om hantverkare på marknaden att välja mellan. Det finns olika yrkeskategorier för olika typer av renoveringsarbeten som exempelvis VVS, elektricitet, murning, betong, målning och snickeriarbeten. En del hantverkare är mångkunniga inom flera olika områden, vilket kan vara praktiskt om du vill utföra olika typer av renoveringsarbeten utan att involvera många olika företag.

För vissa hantverksarbeten krävs det att den som utför arbetet har blivit certifierad inom denna kategori av arbete som exempelvis arbete med VVS, elektricitet eller badrumsarbeten. Du är enligt lag skyldig att anlita en behörig hantverkare för dessa arbeten. Dessutom kräver försäkringsbolagen att arbeten utförs av certifierade hantverkare om de ska betala ut ersättningar för skador idag men även för framtida skador.

Att tänka på då du ska anlita en hantverkare

Det finns många duktiga och seriösa hantverkare på den svenska marknaden men det finns också en del hantverkare som är mindre seriösa. Därför bör du alltid ta in offerter från flera företag där de dels redovisar hur arbetet kommer att utföras, av vem och vad priset för arbetet kommer att bli. På så sätt så kan du jämföra olika lösningar men även jämföra priserna mellan de olika hantverkarna för att hitta en hantverkare som du finner är bäst lämpad för uppgiften.

Tänk på att om du anlitar en hantverkare svart så kan priset bli billigare för stunden. Det kan dock på sikt bli mycket dyrt om det uppstår skador som inte blir ersatta av försäkringsbolaget. Du kan inte heller göra något ROT-avdrag på 30 procent av arbetskostnaden. Därför är det alltid viktigt att du kontrollerar att hantverkaren är certifierad för det arbete som ska utföras, att företaget har F-skattsedel och att företaget har goda rekommendationer från tidigare kunder.