Att renovera, eller kanske bygga helt nytt, är inget litet projekt och det är lätt att glömma bort eller glömma att planera någon del av arbetet. Det är kanske därför många väljer att anlita folk för att göra sådana projekt, och det har helt klart sina fördelar när det kommer till att anlita proffs för att göra arbetet åt dig. Men det finns å andra sidan en väldigt stor självuppfyllande faktor i att själv ta på sig arbetsbyxorna och hugga i, när det färdiga resultatet står där så kan du se på det med en känsla av att japp, det här har jag gjort. Men är man inte den händigaste, eller om man inte känner att man har tid för att själv ägna sig åt ombyggnationer finns det många att anlita, och med ROT-avdraget kommer man undan billigare också.

Vi pratar mycket om varmvattenberedare på den här sidan, och när det kommer till renovering så behöver man inte bara tänka på att skaffa sig ett bra system för att värma upp, man behöver också tänka på ljudisolering, och man kan med fördel isolera genom att sätta in ett undertak, då det är väldigt enkelt och praktiskt. På http://www.undertaksbutiken.se/ hittar du alla möjliga varianter av undertak och ljudabsorbenter. Här kommer några rum som skulle må bra av lite isolering:

  • Rummet där varmvattenberedaren eller motsvarande står. De kan låta en del, och att ljudisolera gör att man inte störs lika mycket av eventuella ljud som kan genereras samtidigt som värmen genereras.
  • Tvättstugan. En dunkande tvättmaskin som är mitt uppe i sina högsta centrifugeringshastigheter eller en torktumlare som dundrar kan störa. Ljudisolera å slipper du det.
  • Hobbyrum. Spelar någon i familjen instrument? Eller tycker någon av familjemedlemmarna om att spela tv-spel som låter lite mer, och kanske får spelet även spelaren i fråga att väsnas lite mer än vanligt? Att ljudisolera gör inte bara att övriga boende besparas från ljudet, det ger också bra akustik för den som spelar instrument.
  • Lekrum. Högt tjoande, uppspelta röster och annat kan komma från barnens lekrum, eller deras sovrum för den del. Barns öron är mycket känsliga och att ha god ljudisolering kommer bespara sina, utan också barnens öron.

Det är några av de platser där ett ljudabsorberande undertak kan vara på sin plats. De är lätta att installera och du behöver förmodligen inte anlita någon för att hjälpa dig med det, men om du har tummen mitt i handen kan det ju vara på sin plats. Vill du bara ha en förändring men inte behöver ljudisolering hittar du en guide här om hur du på bästa sätt byter ut ditt eget innertak. Lycka till!