Att renovera sitt hem är något som blir allt mer populärt bland svenskarna, men få vet om att det faktiskt går att genomföra en snygg renovering samtidigt som man också är god mot miljön – för visst är det möjligt att renovera miljövänligt!

”Det absolut bästa – och billigaste – sättet att skona miljön är i de allra flesta fall helt enkelt att inte köpa nytt! Slit på det du har och pigga upp med färg, handla begagnat eller byt med vänner och bekanta när du vill förnya dig. Ett viktigt undantag är gamla vitvaror där man kan göra en stor miljövinst genom att spara energi med nya energisnåla modeller (A-klass eller bättre).” läs mer här.

renovering hus fasad MINDRECitatet ovan kommer från en artikel i Vi i villa som behandlar temat hur man ska göra för att renovera sitt kök på bästa miljövänliga vis. Men köket är inte enda delen av ens hem som kan vara föremål för renovering. Något som till exempel blir allt vanligare är att göra helrenoveringar av sitt hem, och det kan slita en hel del på miljön och naturen, speciellt när man genomför utvändiga renoveringar. Ska man till exempel göra en fasadrenovering bör man ta hjälp av ett proffs som kan samla in allt byggdamm och liknande som medföljer när man putar och fejar så detta inte hamnar i naturen. Ett välrenommerat företag är Fasadrenovering Stockholm som hjälper både med fasaden, fönster och murbruk och det är något man kan läsa mer om på www.fasadrenoveringstockholm.se.

Att tänka på under invändig renovering

När det kommer till invändig renovering av hemmets alla rum finns en del saker att tänka på. Men vissa saker är viktigare än andra ur hälso- och miljösynpunkt och det är något som Aftonbladet tipsar om. Vad man ska se upp med vid renovering av äldre hus är nämligen asbest, ett giftigt material som användes flitigt i 50-, 60- eller 70-talshus. Därför är material något ytterst viktigt att tänka på och är man osäker på vad de befintliga materialen i ens hem består av är en god idé att kontakta en firma som kan analysera hemmet innan man river i golv, väggar och tak. Något att lägga på minnet kring varför detta är så viktigt att kontrollera är för att asbest orsakar cancer, och allt fler drabbas av asbest-relaterad cancer. Det varnar bland annat Socialstyrelsen för och idag finns hela 400 000 ton asbest kvar i svenska byggnader, skriver Svenska Dagbladet så innan du river – kolla så ditt hus inte är drabbat!