Att riva ut ett gammalt 60-talskök verkar vara en het fråga för många. En del menar att de gamla köket sitter på fuktskador och opraktiska lösningar, medan andra inte kan förstå hur man så enkelt kan riva ut ett gammalt kulturarv till förmån för ett nytt modernt kök. Nu menar många också att det är smartare att behålla det gamla köket. Det är dessutom billigare, tvärtemot vad många fastighetsägare säger.

Kanske har du precis köpt en bostadsrätt med ett gammal 60-talskök. Mäklaren, du och föreningen är överens om att köket behöver renoveras. Du får då tipset om att det billigaste är att riva ut och bygga in ett nytt. Men så behöver det inte vara. Vi har tidigare skrivit om hur man kan renovera på ett miljövänligt sätt. Vi har skrivit både om utvändig renovering och hur man ska tänka klimatsmart.

Gammalt brukar vara gediget

Detsamma gäller för den invändiga renoveringen. Även om vi tidigare varnat för asbest, som fortfarande är aktuellt att ta reda på om ens kök har, så finns det fördelar med att behålla sitt gamla kök. Många drar bara slutsatsen att det är skönt med ett nytt och fräscht kök. Vackra och solida träpaneler byts ut mot ohållbara spånskivor. Dessutom går nya inredningsstilar ofta ur modet mycket snabbt. De gamla köken, däremot, slutar aldrig att vara trendiga. Därför kan du – om du sköter ditt gamla kök snyggt och renoverar om det rätt – öka ditt andrahandsvärde. Läs den här debattartikeln i Svenska Dagbladet för fler synpunkter.

Nedan följer en video med lite inspiration om hur du kan inreda ditt retrokök!