För att hålla nere huskostnaderna är ett bra tips att försöka tänka på att spara el och värme. Det finns ett gäng olika saker man kan göra för att minska på sin el- och värmeförbrukning på ett enkelt sätt, men med ett effektivt resultat.

När man är husägare gäller det att ha koll på allt som har med huset att göra och det är en bra idé både för miljön och plånboken att försöka spara el och värme. Det finns en del saker man kan tänka på när man bygger huset och några andra saker man kan göra när man bor i huset.

Spara värme

När man bygger huset kan man tänka på att ha bra isolering. Ett ställe som man kan isolera som gör att man sparar mycket värme, är vinden. Stora delar av husets värme försvinner nämligen genom taket. Man bör även stänga dörrar mot verandan till exempel, för att inte få in onödig kyla. Har man även täta ytterdörrar och fönster blir huset mycket varmare. Ett annat tips är att sänka temperaturen i rum man inte använder och sänka värmen i hela huset till 15 grader när man reser bort. Några småtips man kan ta till sig för att spara värme är att fälla ner persienner och rullgardiner på nätterna, byta ut gamla termostater och inte ställa möbler framför elementen.

Spara el

För att spara el kan man bland annat stänga av tv och datorn med strömbrytaren, och dra ur batteriladdaren ur kontakten när man inte laddar något. Man kan även byta ut sina glödlampor till lågenergilampor. De är lite dyrare än vanliga glödlampor men sparar mycket mer ström och håller även mycket längre. Ser du till att hålla rätt temperatur i frys och kylskåp, sparar du mycket el. I kylen ska det vara 4-6 grader och i frysen ska det vara -18 grader.