Att spara energi i sitt hem är för många ett ständigt pågående projekt. När elpriserna stiger blir det inte bara mer ekonomiskt att minska sin energiförbrukning, det innebär ju dessutom att miljöpåverkan minskar.

Det finns många saker du kan göra för att spara energi i ditt hem, vare sig du äger eller hyr din bostad. Några åtgärder du kan utföra är de följande:

  • Renovera fönstren, så att de inte släpper ut lika mycket värme. Detta behöver inte innebära att du byter ut fönstren, det kan räcka med att de görs tätare.
  • Sänk värmen inomhus. En sänkning med en grad innebär en femprocentig minskning av energiförbrukningen.
  • Använd lågenergilampor istället för vanliga lampor.
  • Låt inte laddare till mobil eller dator sitta i vägguttagen när de inte används.
  • Använd diskmaskin istället för att diska för hand. Om du köper en ny diskmaskin, titta då på energimärkningen. Kan eller vill du inte installera diskmaskin, diska med balja istället för under rinnande vatten.
  • Använd vattenkokare till tevatten och liknande, istället för att värma vattnet på spisen. Ska du däremot koka pasta är det bättre att koka upp vattnet på spisen. Det tar längre tid, men du sparar faktiskt energi eftersom du inte behöver koka upp vattnet två gånger.
  • Låt inte elektronik som tv-apparater stå i stand by-läge, utan stäng av dem ordentligt. Det säkraste sättet att veta att apparaten inte drar ström ”i smyg” är att koppla den till ett grenuttag med strömbrytare.

Är nytt alltid bättre?Elavfall i soprum

Många moderna apparater drar mindre energi än äldre modeller, men detta gäller inte alla typer av apparater. När det kommer till tv-apparater är trenden att de blir större och större, vilket innebär att de förbrukar mer energi. Man ska dock inte stirra sig blind på storleken. Även tekniken spelar roll. Lcd är bättre än plasma, ur energisynpunkt, och en lcd drar också mindre el än en gammal tjock-tv i samma storlek. En stor lcd-tv drar dock mer än en mindre tjock-tv.

Fler tips för att spara energi hittar du här och här. Energi- och klimatrådgivningen har också ett verktyg som du kan använda för att räkna ut hur mycket du betalar för elen som du använder.