Nu är våren på väg, och vi vintertrötta människor får äntligen njuta av lite sol och plusgrader. Det har verkligen varit en hård vinter, och det kändes som att den aldrig skulle ta slut. Tyvärr är det många som nu efter vintern har problem med sitt hem. Kylan har dessvärre en förmåga att leda till otroligt mycket problem. Och det kanske låter konstigt, men kyla leder ofta till bränder och vattenskador.

För en husägare det bli både för hett och för blött under vintern. Bränderna uppstår vanligtvis för att många eldar för hårt i sina kaminer och spisar, och vattenläcker kommer sig om man inte är tänker sig för ordentligt. Vanligast är att trädgårdsslangen är boven i dramat. Så här förklarar en byggmästare för Göteborgs Posten:

–Särskilt lömskt kan det bli, om slangen är ansluten till en självdränerande kran i väggen. Den sortens kranar invaggar husägare i falsk trygghet. En självdränerande kran ska ju inte kunna frysa. Men det kan mycket väl hända, om man glömmer slangen kvar med vattnet på, vilket är möjligt, om slangen slutar med ett munstycke som går att stänga. Då fryser kranen och sedan kan en omfattande skada bli följden, när vatten från röret strömmar ut i byggnadens vägg. Koppla loss vattenslangen och stäng kranen för att undvika problem.

En värmekabel kan också underlätta för att undvika vinterns problem, och eftersom det inte är någonting man kan införskaffa sig i en handvändning när kylan väl har slagit till, kan det vara bra att se sig om för en sådan lösning redan nu. Så slipper man problemen nästa vinter.